Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-16
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Gode råd

13 snarveier til bedre hygiene på kjøkkenet

Sure kjøkkenkluter og muggen mat i kjøleskapet er ikke bare ekkelt, det kan i verste fall være gjøre oss syke. Vi viser deg hvordan du får en bedre hygiene på kjøkkenet. Noen av rådene kjenner du kanskje, men andre kan overraske.

1. Vask hendene - og gjør det ofte

Skolen sier det, legen sier det, og det gjør mattilsynet også, den beste vanen for god hygiene er å vaske hendene godt, og ofte. Altså, vask alltid hender før du begynner å lage mat og også underveis, når du håndterer ulike råvarer, som f.eks. uvaskede grønnsaker og kjøtt og fisk. 

2. Skift kjøkkenkluten hver dag

Kjøkkenkluten er en bakteriebombe, og skal ifølge ekspertene skiftes ut minst 4 ganger i uken, og gjerne hver dag. Gjør det til en god vane og hiv den sure kjøkkenkluten til vask på slutten av dagen, og vask den ved minst 60 °C.

Skyll og heng til tørk

Hvis du ikke vil bytte så ofte, er det viktig at du skylle den godt og lar den tørke helt. Når den er ikke er i bruk kan du f.eks. henge den over vannhanen eller la den tørke på oppvaskstativet. Lar du den ligge som en våt, sammenkrøllet klump har du skapt et perfekt miljø for bakteriene, som de trives ekstra godt i.

Et annet godt tips er å bruke kjøkkenpapir, når du f.eks. mister ting på gulvet, eller skal tørke over matrester.

Skift kjøkkenkluten hver dag

3. Kjøkkenkluten kan bli hengende noen dager

Dersom du kun bruker kjøkkenhåndkleet til å tørke over rent servise, trenger du ikke å skifte den ut like ofte som kjøkkenkluten. Men så snart den brukes til andre ting, blir den raskt like skitten som kjøkkenkluten og da skal den vaskes på minst 60 °C i vaskemaskinen.

4. Husk hygienen i kjøleskapet

Sørg for å holde kjøleskapet rent – prøv f.eks. å gjøre det til en rutine, at du en gang i uken går gjennom innholdet i skapet, og kaster det som er gått ut på dato. Vasker du over hyllene med vann og oppvaskmiddel er du også sikker på at du kvitter deg med bakteriene.

LES OGSÅ: Tipsene som holder kjøleskapet rent og luktfritt

5. Oppbevar matvarene riktig i kjøleskapet

Det er også viktig at du oppbevarer matvarene på riktig måte i kjøleskapet. Vær obs på hva du oppbevarer i hyllene i døren, her svinger temperaturen mest. Kjøtt og fisk skal også helst oppbevares nederst i kjøleskapet.

6.  Husk å holde kjøleskapsdøren lukket

Jo lenger tid døren står åpen, jo mer stiger temperaturen i kjøleskapet – og er det noe matvarene ikke liker, er det svingende temperaturer. Det går ut over holdbarheten. Ergo, bør du ikke la kjøleskapet stå åpent, selv om det kun er kort tid. Lukk det heller hver gang, så temperaturen ikke overstiger 5 °C. Det er kanskje kjedelig, men det gjør at matvarene holder seg bedre.

7. Bruk flere skjærebrett

Den viktigste regelen, som man også fikk lære i "heimkunnskap" på skolen, er at man aldri skal bruke samme skjærebrett til salat, frukt og grønt, som det til rått kjøtt og fisk. Bruk i stedet et skjærebrett til kjøtt eller fisk og sørg for å gjøre det grundig rent etterpå. Det samme gjelder naturligvis også for knivene.

Et annet godt tips er å kjøpe skjærebrett i forskjellige farger. Rødt kan brukes til kjøtt, grønt til grønnsaker og hvitt til fisk for eksempel, så er du helt sikker på at du ikke blander råvarene. 

8. Varm maten godt opp

Når du tilbereder mindre stykker kjøtt og kjøttdeig skal dette gjennomvarmes til 70-75 °C i noen minutter. Større kjøttstykker behøver kun å varmes opp til 60 °C i sentrum av kjøttstykket, bakteriene befinner seg som regel på og i nærheten av overflaten.

Varm maten godt opp og kjøl den ned raskt

9. Kjøl maten ned raskt

Restene fra dagen før skal kjøles raskt ned. Faktisk skal all maten helst nå en temperatur på under 10 °C i løpet av de første 3-4 timene, så derfor kan det være en god ide å dele opp større måltider (f.eks. gryteretter eller lasagne) i mindre porsjoner. Å kjøle ned store porsjoner tar nesten alltid lenger tid enn man tror.

10. Skyll alltid frukt og grønt

Frukt og grønt er også en synder.  Mikroorganismer trives nemlig godt på overflaten av frukt og grønt. Så gjør det til en god vane å skylle av før du setter tennene i et syrlig eple. Og gjerne før du har dem i fruktkurven, så de rene til de andre i huset.

11. Hold rå og ferdiglaget mat fra hverandre

Bytt redskaper når du skal behandle forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget
mat. Vasker du redskapene godt mellom hver oppgave, er du også sikker på at matforgiftningsbakteriene ikke overføres fra råvarene til den ferdige retten.

12. Oppbevar maten som i butikken

Som tommelfingerregel kan du oppbevare matvarene på samme måte som det oppbevares i butikken, når emballasjen ikke er brutt. Hvis ikke varene står på kjøl i butikken, trenger ikke du å oppbevare dem i kjøleskapet hjemme. Men når du først har åpnet emballasjen, skal de fleste matvarene oppbevares i kjøleskapet. Sjekk emballasjen, her står det som regel om de skal stilles i kjøleskapet eller ikke.

13. Hold kjøkkenet rent og pent

Når du holder kjøkkenet rent, forbedrer du både hygienen og gjør det mer hyggelig å jobbe på kjøkkenet. Tørk jevnlig av overflaten, rydd opp i kjøleskapet, sett oppvasken i oppvaskmaskinen og hiv kjøkkenkluter og -håndklær på vask. Gode rutiner betaler seg. 

Flere nyttige kjøkkentips

(Kilder: TV2Matportalen, Matportalens miniplakat

Tips til matlaging

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk