Logo
21 95 92 08 kundeservice er stengt
  • MandagStengt
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-18
  • TorsdagStengt
  • FredagStengt
  • Lørdag12-17
  • SøndagStengt
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Oppskrifter

5 råd til friske urter på kjøkkenet

Visner urtene som du tar med hjem fra butikken? Vi gir deg 5 råd til å holde dem friske og gode, og viser deg hvordan du skal tørke og fryse dem. Du får også tre oppskrifter til inspirasjon, til når du har for mange. 

Hvordan tar du best vare på urtene?

Urtene vi kjøper i matbutikken er ikke nødvendigvis de mest hardføre, men likevel er det dem som oftest havner på kjøkkenbenken, eller i vinduskarmen.

Men hvordan sørger vi for at de overlever, og hvordan gir vi dem den beste pleien? Vi har fem råd til deg, og følger du dem, er vi sikker på at de får bedre levevilkår. 

1. Vanner du dem riktig?

Det første du skal tenke over, når du kjøper med deg en urte fra butikken, er at du må gi den tid til å venne seg til sitt nye miljø, slik at den når å bli akklimatisert. Det første du skal gjøre er å fjerne emballasjen (plastikken), og sette den i en potte. Planten skal ikke vannes med det samme, i stedet skal du la den stå uten vann, til bladene begynner å henge litt. Først da skal du gi den vann. 

Ikke vann direkte på planten

Urter, som planter flest, trenger mye vann, men hvordan du vanner dem har også noe å si for hvor godt de klarer seg. De skal nemlig ikke ha for mye vann, og de skal vannes i potten/skålen de står i, og ikke direkte på hverken blader eller jord.  

La planten slukke tørsten selv

Planten sørger for å drikke så mye den vil, og du minsker risikoen for at de kommer mugg, fordi stenglene og bladene ikke står for tett og for fuktig. Et godt triks er å la planten hente opp vann gjennom røttene i ca. 5 minutter før du heller vekk det som er overflødig.Noen urter har også godt av å tørke opp, i mellom vanning. En god huskeregel her, er at jorden skal være fuktig, men ikke våt. Stikk en finger ned i jorden, så vet du raskt om planten trenger vann eller ikke.

Jorden skal være fuktig, men ikke våt.

2. Oppbevarer du dem for varmt eller for kaldt?

Urter har bruk for mye dagslys, og det er også en av grunnene til at det er vanskeligere å holde dem i livet om vinteren. Her gjelder det å ha en kunstig lyskilde tilgjengelig. Alternativt kan du kjøpe med avskårede urter hjem, så slipper du å kjempe for å holde dem i live.

Gi dem mye lys

Selv om de har bruk for mye lys, er det ikke dermed sagt at urtene vil trives i vinduskarmen. De tåler nemlig ikke å stå i solsteiken, da tørker de hurtig ut.  Ømfintlige planter, som f.eks. basilikum, tåler også kulde dårlig. Vinduskarmen er dermed et dårlig valg, fordi det ofte kommer trekk når du lufter ut. Det mest optimale vil derfor være at du oppbevarer dem det stedet i kjøkkenet hvor de får mye lys, men hvor de ikke står direkte i solen, eller i nærheten av en varmekilde (ovn eller komfyr).

Heng dem opp

Har du lite plass på kjøkkenbenken, er det gjerne på tide å tenke i høyden i stedet? F.eks. kan du henge dem opp i taket i et hjemmelaget makrame oppheng, som i videoen nedenunder, eller du kan kjøpe deg et oppheng som kan henges på veggen. 

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/jJXmlvoIKY0

3. Har planten nok næring?

Handler du urtene dine på matbutikken, i stedet for på gartneriet, er det også en masseprodusert urte du har med deg hjem. Den er heller ikke nødvendigvis ment å vare lenger enn noen få dager.Grunnen til det er at jorden den står i ofte er næringsfattig, etter hurtig dyrking, og planten er også skjør, fordi den plutselig skal stå i et helt annet klima, enn i drivhuset den før ble oppbevart i. Det du kan gjøre for å hjelpe planten på vei, er å plante den over i en større potte, og gi den mer blomsterjord. Det er også viktig at du tynner dem ut.

4. Glemmer du å tynne ut?

Butikkjøpte urter står ofte tett i tett, med alt for mange stengler på den lille overflaten. Du kan dermed gjøre dem en tjeneste ved å tynne ut i rekkene.Dra gjerne opp med roten, for å gi plass til andre skudd som kommer i mellom. Og husk å fjerne døde blader og stengler/kvister, som stjeler næring fra planten, og som kan bli grobunn for mugg. Har du litt ekstra plass på i hagen, på terrassen, eller i drivhuset, kan du også vurdere å skille planten fra hverandre, i f.eks. 4 deler, og plante dem i hver sin potte. Da får du også utnyttet hele planten.

5. Klipper du dem feil?  

En av de viktigste tingene å huske på, når du kjøper med urter hjem, er at de er en nytteplante, som skal brukes, ikke kun stå til pynt. Med andre ord har de godt av å få en jevnlig klipp.Som nevnt før kan du tynne dem ut, ved å ta fra roten eller klippe, ikke bare på toppen, men hele stengler, slik at urten får mer plass å rutte med.Store basilikumblader kan med fordeles knipes av en etter en, slik at de små bladene også får sjansen til å vokse seg store og sterke.

toerk urtene

Tørk urtene du ikke bruker

Urter kan tørkes på utallige måter, kaldt, i ovnen, ved hjelp av salt eller sukker, men den enkleste, og mest skånsomme måten, er lufttørking. Lufttørking tar gjerne lengst tid, men så er det også den metoden som tar best mulig vare på smaken i urtene.

Du trenger

  • Urter som egner seg til tørking, f.eks. Oregano, timian, salvie, dill og rosmarin.
  • Urtesaks til å klippe av en knippe
  • Snor el. hyssing til å binde dem sammen

Klipp av en snor og bind den rundt bunnen av stenglene/kvistene (5-6 i alt), som du klipper av og samler sammen. Urtene kan så henges opp til tørk i kjøkkenet, et sted hvor det ikke kommer for mye fuktighet, og hvor de ikke henger i direkte sollys. 

En god tommelfingerregel: Én teskje tørkede urter tilsvarer én spiseskje friske urter.

Kjenn etter om de er helt tørre

Forskjellige urter bruker ulik tid til å tørke. Her er det bare å kjenne etter med fingrene. Dersom du ikke tørker dem tilstrekkelig vil de nemlig mygle.

Skill bladene fra kvisten

Et godt tips, som jeg alltid tar i bruk når jeg tørker timian, er å legge timiankvistene i en plastikkpose. Denne lukker jeg, før jeg gnir kvistene mellom fingrene, for å skille timianbladene fra kvisten. Kvistene som jeg ikke vil bruke, tar jeg så ut av posen.De tørre bladene heller jeg i et lite oppbevaringsglass. Dette kan du så la stå åpent på kjøkkenbenken noen dager, for å være helt sikker på at siste rest med fuktighet er vekk.

Frys urtene og lag urte-isbiter

... eller frys dem og lag urte-isbiter

Klipp, hakk eller riv opp urtene. Finn frem et isbitbrett og ha urtene i. Avhengig av hva du vil bruke dem til kan du helle over, olivenolje, smør eller vann. Dekk med plastikkfolie og plasser isbitbrettet i fryseren eller fryseskapet.

Så snart de er frosne kan du ta urte-isbitene ut av brettet. Legg dem i en frysepose og skriv navn på den. Her er det også opp til deg om du vil blande, f.eks. bredbladet persille og gressløk eller basilikum og koriander. Når du lager mat, f.eks. saus, supper eller gryteretter, er det bare å tilsette en urte-isbit. Du kan også lage pynteisbiter til drinks og annen drikke, f.eks. kan du fryse mynteblader i en isbit til pynt.

Bruk urtene til å lage koriander og basilikum pesto

Bruk urtene til å lage pesto

Det smarte med pesto er nemlig at du kan variere den som du vil. Alt du trenger er nemlig parmesan, olje, nøtter og urter. Alt etter hva du har i skapet, eller hvilke urter som gror deg over hodet, kan du altså lage en god pesto. Oppskriften nedenunder inneholder både basilikum og koriander, fordi jeg skulle på ferie og måtte gjøre kort prosess med urtene.

Koriander og basilikum pesto

  • 1 god håndfull koriander (stamme og blader)
  • 1 liten håndfull basilikum (blader) 
  • 1 fedd hvitløk
  • 50 gram revet parmesan
  • Revet limeskall (ca. 3/4 av én lime) 
  • Salt etter smak (ca. 3/4 teskje)
  • 1-2 dl olivenolje
  • 100-125 gram kasjunøtter

Det første du skal gjøre er å riste kasjunøttene på pannen til de får en fin farge. Når du rister nøttene gir de nemlig fra seg oljer, og får en enda mer nøtteaktig smak. Bruk en minihakker eller en stavblender til å blende pestoen. Du kan også bruke en morter, men da skal du ta tiden til hjelp, og gjerne hakke urtene litt opp på forhånd. Hell i olje etterhvert, igjen er det opp til deg hvor mye du bruker.

Du skal bare være obs på at pestoen holder seg bedre i kjøleskapet når den er helt dekket med olje. Da kommer nemlig ikke luften til. Pestoen kan brukes i sandwichen, til pasta eller som dressing i salat.

mynte sukker

... myntesukker

  • 2 spiseskjeer rørsukker
  • 1 håndfull mynteblader
  • 1 morter
  • Moden mango eller ananas

Hell myntebladene i en morter, med litt av sukkeret, og begynn å mose det sammen med pistillen. Ha i mer og mer sukker og la mynten absorberes av sukkeret. Skjær mango og ananas i biter og dryss over myntesukker.  

... eller urtesalt

Alt du trenger er 2 dl havsalt og en stor knippe urter, f.eks. kan du lage urtesalt til fisk, med sitronmelisse, sitronskall og salt, eller til pommes frites med rosmarin og sitrontimian.  Chef John fra amerikanske "the Food Network" viser deg hvordan i videoen nedenunder:   

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/4fZLD3BZD_U

Har du fått med deg disse oppskriftene?

Tips til matlaging

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk