Logo
21 95 92 08 kundeservice er stengt
  • MandagStengt
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-18
  • TorsdagStengt
  • FredagStengt
  • Lørdag12-17
  • SøndagStengt
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Gode råd

Hvordan sette opp et husholdningsbudsjett

Det finnes ingen bedre måte å holde styr på privatøkonomien enn med et husholdningsbudsjett. Derfor får du i denne artikkelen tips til hvordan du setter opp budsjettet og hva du bør passe på når du setter det opp.

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Samlino.no

Tips til budsjetteringen

I utgangspunktet kan det virke vanskelig å sette opp et budsjett, men med litt tålmodighet vil du få en enkel oversikt over pengebruken din som kan hjelpe deg med å spare penger. Etter det første budsjettet er satt opp vil fremtidige budsjett være raske å lage, siden du kan bruke strukturen fra det første. Før vi tar for oss selve budsjettet, dekker vi noen tips som kan hjelpe deg å bruke budsjettet på riktig måte.

Bruk Excel sine forhåndslagde budsjetter

I Excel finner du ferdige budsjettmaler til din disposisjon. Disse kan være enkle eller mer avanserte og hjelper deg med oppsettet så du kan fokusere på utgiftene og inntektene dine i stedet for selve utformingen av budsjettet. Dersom du ikke ønsker å bruke Excel, kan du også lage et budsjett med penn og papir. Dette tar mer tid, men gir budsjettet et mer personlig preg.

Det er bedre å overvurdere utgiftene enn inntekten

Er du usikker på om lønnsslippen for neste måned vil vise 25.000 eller 30.000 kroner? I så fall bør du oppgi det minste beløpet i budsjettet. På denne måten har du en potensiell buffer som kan hjelpe deg dersom du faktisk skulle ende opp med å tjene mer enn antatt.

Med utgiftene er det motsatt. Dersom du er usikker på hvor mye utgifter du har neste måned er det bedre å overvurdere. Dermed vil du ikke gå på en økonomisk smell på slutten av måneden og heller få en positiv overraskelse.

LES OGSÅ: Snakk med barna om økonomi i hverdagen

Spar der du kan

Det er alltid muligheter for å spare penger. Med apper som Mattilbud kan du enkelt finne tilbud på matvarer hver uke og spare penger på matvarehandelen. I tillegg kan kredittkort med cashback, bonusordninger og medlemskap i butikker spare deg penger på mange forskjellige produkter hver måned. Slike løsninger gir grønne tall på budsjettet.

Du kan også besøke SIFOs standardbudsjett for å se hva det koster å leve på et rimelig forbruksnivå.

budget penge mønter

Lær av tidligere måneder

Et budsjett hjelper deg ikke bare med å kontrollere regnskapet ditt hjemme, men det gir også verdifull informasjon hver måned som du kan lære av. Var det noen uforutsette utgiftsposter forrige måned? Skapte noen av utgiftene problemer for måloppnåelsen? Kan disse kuttes neste måned? Slike kritiske spørsmål bidrar til å optimalisere budsjettet for hver måned som går.

La barna hjelpe til

Det er svært lærerikt for barna å få bidra til å sette opp et budsjett. På denne måten lærer de om økonomisk ansvar og får utviklet en egenskap som vil hjelpe dem når de blir eldre.

Belønn disiplinen Pengene du sparer eller får til overs hver måned kan bli lagt til side og brukes til belønning i form av middag på restaurant eller ferietur. Dette gir motivasjon til å fortsette med budsjetteringen.

Hold orden på forfallsdatoer

Det er viktig å holde orden på forfallsdatoer for regninger. Alltid betal regningene dine i tide, så du slipper ekstrakostnader i form av purre- og inkassogebyrer. Dersom du bruker kredittkort aktivt for å spare penger, er det viktig å alltid betale hele beløpet ved forfall, for å unngå renter på utestående beløp.

Slik setter du opp budsjettet

1. Før opp inntektskildene

Det beste utgangspunktet for et budsjett er hvor mye penger som faktisk er tilgjengelig. Her bør du føre opp egen inntekt og alle andre inntekter i husholdningen. Andre inntekter kan inkludere ektefelles hovedinntekt, leieinntekter og barnebidrag.

2. Trekk fra faste utgifter for å få bedre oversikt

  • Boligutgifter: Denne utgiftsposten utgjør boliglån eller leieutgifter, telefonregning, strøm og gass, vann og kloakk, TV, og avfall med mer.

  • Transportkostnader: Mange utgifter under kategorien “transport” regnes som variable utgifter, men månedskort for buss, billån og bilforsikring er faste utgifter.

  • Lånutgifter (utenom boliglån): Studielån er en fast utgift du betaler hver måned. Forsikringsutgifter: Innbo-, helse- og livsforsikring er alle faste utgifter du betaler hver måned.

  • Skatter og avgifter: Du trekkes i skatt automatisk basert på skattekortet du oppgir til arbeidsgiver, så dette betyr at du kan enten putte inn nettoinntekt under inntektskilder, eller føre opp bruttoinntekt og skattetrekk separat.

  • Andre faste utgifter: Skoleavgift, medlemsskap i helsestudio, Spotify, Netflix og andre streamingtjenester, barnebidrag, månedlig sparing og donasjoner kategoriseres som faste utgifter.

Etter å ha trukket fra de faste utgiftene fra inntekten din vet du før budsjettperioden begynner hvor mye penger du har tilgjengelig til variable utgifter.

3. Trekk fra variable utgifter

  • Transportkostnader: Her dekkes drivstoffkostnader og vedlikehold, siden du ikke vet hvor mye du kommer til å fylle for eller om bilen vil trenge vedlikehold neste måned.

  • Lånutgifter: Kredittkortgjeld trekkes fra variable utgifter, da det er vanskelig å forutse om du kommer til å bruke kortet mye måneden budsjettet gjelder for.

  • Underholdningsutgifter: Her finner du CD-plater, konserter, teater, kino og andre former for underholdning.

  • Matkostnader: Dette er utgiftsposten det er vanskeligst å beregne på forhånd. Mathandel er lettest å kontrollere dersom du handler en gang i uka, men dette er vanskelig å få til. Derfor skjer det ofte at denne delen av budsjettet går over beregningene. I tillegg til matvarer fra dagligvarebutikker må du medregne restaurantbesøk og lignende vaner.

  • Andre variable utgifter: Klær, lunsjpenger, dyremat og leker er eksempler på andre variable utgifter. Denne utgiftsposten har mange potensielle kategorier, så det er lurt å fokusere på de som er relevante for deg.

Du bør undersøke variable utgifter fra tidligere måneder for å få et realistisk bilde av det du bruker. Derfor anbefales det at du tar vare på kvitteringer for en hel måned så du har disse utgiftene tilgjengelig når du skal sette opp budsjettet. Du kan også bruke bankutskriftene dine for å se hva du kjøpte og når.

laptop computer blok smartphone

4. Legg til en buffer

For å forsikre deg om at budsjettet ikke overskrides er det lurt å legge til en buffer. Bufferen kan brukes til å dekke mindre uforutsette utgifter. Ved uforutsette utgifter med større omfang, som skade på bilen eller ødelagt vaskemaskin, vil en bufferkonto være mer praktisk.

Med en bufferkonto vil du spare et spesifikt beløp hver måned og den bør inneholde 2-3 månedsinntekter, men dette varierer.

5. Lag budsjettet forståelig for deg selv og andre som skal bruke det

På nettet finner du mange forskjellige budsjettmaler, både for bedrifter og privatpersoner. Dersom du velger en av disse er det viktig at du skjønner alle aspektene brukt i budsjettet og at du kan enkelt fylle inn de nødvendige opplysningene for å bruke budsjettet. Oppgir andre sparing til universitet eller ferie i sine budsjetter, betyr ikke dette at du må gjøre det samme.

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk