Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-16
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Oppskrifter

Lag din egen buljong - det er enklere enn du tror

Det er enkelt å legge buljongterningene i handlekurven, når du handler inn til middagen. Men visste du at det er nesten like enkelt å lage buljongen selv? Og at du som regel finner ingrediensene i grønnsaksskuffen? Hjemmelaget buljong er faktisk en god måte å bruke opp rester på. For kjøper du en hel kylling, rå eller grillet, så er det jo en del av den, som du ikke spiser. Hva om du kunne bruke den til noe mer.

Hva er egentlig buljong?

Buljong er en form for kraft, som ofte brukes som basis i supper og saus, og som også kan nytes som varm drikke. I Frankrike blir "bouillon" laget ved å koke "irepoix", en blanding av oppkuttet løk, gulrot og selleri, sammen med kjøtt- eller fiskeben. 

Vi kjenner terningene som et industriprodukt

Buljong, som vi ofte kjenner den fra butikken, er et industriprodukt som blir fremstilt av bl.a. kjøtt-, fisk- eller grønnsaksekstrakt, proteinekstrakt, salt, fett, smaksforsterker, krydder og aromastoffer. Buljong fås i terninger, pulver og i flytende form og som regel har man 4 hovedtyper: grønnsaks- kjøtt-, fiske- og hønse/kyllingbuljong.

Og som hjemmelaget kraft kokt på ben

Hjemmelaget buljong lager man, som franskmennene, enkelt ved å koke grønnsaker sammen med ben eller kjøtt fra f.eks. fisk, fjærkre. Oppskriften nedenunder er en basisoppskrift, og kan enkelt brukes til å lage buljong av f.eks. lam eller kraftbein. Det eneste man har bruk for er faktisk ben eller kjøttrester fra middagen.

Basisingredienser i buljong

Basisoppskrift på buljong

  • 1 kylling skrott (rå eller stekt) og gjerne økologisk
  • 2 løk
  • 2 gulerøtter
  • 2 stilker selleri
  • 2 laurbærblad
  • 5 pepperkorn

Fileter kyllingen

Du kan selvfølgelig lage buljong på hele kyllingen, men når jeg lager buljong, bruker jeg faktisk bare det som er igjen, når jeg har filetert vekk bryststykker og ben, eller restene etter middagen dagen før. Vil du ha en kraftigere kyllingbuljong kan du selvfølgelig også koke den på hele kyllingen.

Kok opp og la det småputre

Del løk, selleri og gulerøtter i fire, og legg dem i en stor gryte sammen med kylling skrotten. Fyll opp med vann, ca. til det dekker kyllingen. Legg i laurbærblad og pepperkorn. Kok opp og la småputre på ovnen under lokk, i noen timer. Legger det seg et hvit skum på toppen kan du fjerne dette med en skje.

Etter noen timer, begynner buljongen å dufte godt og det legger seg også et oljet lag på toppen. Du må gjerne smake på den, for å se om kraften skal kokes inn litt mer. Når du er tilfreds med smaken kan du sile buljongen (bruk en fin sil). Det du skal bruke kan du sette i kjøleskapet, resten kan du fryse ned.      

Er det noe galt med buljongterninger?

Buljongterninger inneholder ofte mye mer salt, enn når du lager buljongen selv.

Nei, jeg bruker også buljongterninger, hvis jeg ikke har hjemmelaget buljong i frysen, men jeg syns ofte det er litt for mye salt i dem. Smaken av den hjemmelagde buljongen er også rundere og ikke fult så aggressiv, som den fra terningene.

Hvorfor er det ikke salt i buljongen?

Som du kanskje la merke til er det heller ikke salt i denne oppskriften, og det er også fordi jeg ikke vil tilsette mer salt til suppen eller sausen, enn helt nødvendig. Jeg krydrer også gjerne helt til slutt. 

En basisoppskrift flere typer buljong

Fordi dette er en basisoppskrift står du også fritt til å variere, og putte i f.eks. hvitløk og purre, og også til å bruke annen type kjøtt eller fjærkre. Fremgangsmåten er den samme.

Som regel har jeg løk, selleri og gulerot i hus og benytter meg derfor av disse. Når jeg lager lammebuljong pleier jeg å tilsette et fedd hvitløk.Det enkleste er å eksperimentere litt selv med smaken, for så å teste den ut i hjemmelagde supper, gryteretter, saus og risotto. Jeg bruker for eksempel min hjemmelagde kyllingbuljong til tomatsuppe og til sopp risotto og lammebuljongen bruker jeg i kjøttgryter.

Tips til matlaging

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk