Logo
21 95 92 08 kundeservice er stengt
  • MandagStengt
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-18
  • TorsdagStengt
  • FredagStengt
  • Lørdag12-17
  • SøndagStengt
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Hvitevarer

Så effektiv skal ventilatoren være

Det er kjipt å brenne mat på stekepannen, og det er enda verre hvis ventilatoren ikke virker ordentlig. Da henger stekosen igjen i luften og sprer seg som en pest gjennom hele huset. Men det trenger ikke være sånn. Du skal bare velge riktig kapasitet, så er saken er biff.

Størrelse spiller en rolle

I utgangspunktet skal ventilatoren kunne skifte ut luften i kjøkkenet ditt minst 10 ganger i timen, og nyere modeller har som regel en kapasitet mellom 250 og 600 m3 i timen. Med andre ord spiller størrelsen på kjøkkenet en vesentlig rolle, når du skal kjøpe en ny ventilator, men det er også andre ting du bør ta høyde for. 

Hvor stort er kjøkkenet?

For å finne den riktige kapasiteten skal du vite volumet på kjøkkenet ditt, og det regner du ut med formelen lengde x bredde x høyde. Dette tallet skal du så gange med 10, fordi ventilatoren skal kunne skifte ut luften 10 ganger i timen.Eksempel: Er kjøkkenet ditt 5 meter x 3 meter x 2,5 meter, er volumet 5 x 3 x 2,5 = 37,5 m3. Ganget med 10 blir det 375, og da skal du lete etter en ventilator med en kapasitet på minst 375 m3 i timen.

maal_opp_kjoekkenet

Og hvis det er vanskelig å måle ... 

Er det vanskelig å måle opp kjøkkenet, vet du gjerne likevel hvor mange kvadratmeter det er. Har du plantegningen på huset eller leiligheten du bor i, kan du også finne tallet der. Er kjøkkenet 20 m2 skal du bare gange med høyden, f.eks. 2,5 m, før du ganger med 10. Når du regner ut 20 x 2,5 x 10 trenger du en ventilator med en kapasitet på 500 m3 i timen.

Hvor langt er utluftingsrøret?

Har du en utluftingskanal som leder den brukte luften ut i det fri, er du sannsynligvis på utkikk etter en ventilator som kan lede luften ut av kjøkkenet gjennom et hull i yttermuren, eller i taket. Her skal du være oppmerksom på at sugeevnen påvirkes av lengden på utluftingsrøret, og det bør derfor være så kort som mulig. Et langt rør gir nemlig en redusert effekt.

Er det bøyninger reduseres effekten også nevneverdig. Dersom du skal kjøpe en ny ventilator til en kanal, som allerede er bygget, som er lang og som har bøyninger, bør du med andre ord velge en kraftigere ventilator, enn du ellers ville valgt.  

Hvis du ikke har en utluftingskanal?

Hvis du ikke har en utluftingskanal, og heller ikke har mulighet for å installere en, fins det en annen løsning. Du kan nemlig la ventilatoren resirkulere luften i rommet gjennom et kullfilter, såkalt omluft. Her gjelder samme prinsipp som ovenfor, du velger en ventilator med en kapasitet som matcher volumet på kjøkkenet.

Det er bare et unntak 

Sugeevnen faller, dersom du installerer et kullfilter i en ventilator som er beregnet til utlufting ut i det fri, spesielt hvis filteret er skittent.

kokeoy

Hvor skal ventilatoren plasseres?

Plassering har også noe å si for kapasiteten til ventilatoren, og her tenker vi spesifikt på om du overveier å kjøpe en vegghengt ventilaor eller en fritthengende ventilator

Den fritthengende modellen

Skal ventilatoren henge fritt og plasseres midt i kjøkkenet, f.eks. over kokeøya, skal du vurdere om du trenger en større sugeevne, fordi det er luft på alle sidene av ventilatoren.

Den vegghengte modellen

Skal den henge på veggen derimot og du plasserer den over komfyren, eller platetoppen, trenger ikke sugekapasiteten være like stor. Her er utsugingen mer målrettet, så matosen ikke siver ut på sidene.

Vil du ha flere gode tips til kjøkkenet?

Hjelp og svar
Kjøkkentid

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk