Logo
21 95 92 08 kundeservice er stengt
  • MandagStengt
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-18
  • TorsdagStengt
  • FredagStengt
  • Lørdag12-17
  • SøndagStengt
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Gode råd

Så mye vaskemiddel skal du bruke

Heller du også i vaskemiddelet litt på måfå og tenker, kanskje skal jeg helle i litt mer? Man sier ofte, at det er bedre med for mye enn for lite, men det er faktisk en dårlig ide. Les med her og finn ut hvorfor.

Kan man få for mye av det gode?

Ja, i alle fall når det kommer til vaskemiddel. Klærne blir ikke mer rene av for mye vaskemiddel. Faktisk øker du du risikoen for at du får hvite flekker på klærne, fordi vaskemaskinen ikke klarer å skylle ut all såpen. I tillegg er overdosering en ekstra belastning på miljøet, og så er det også bortkastede penger.

Bruk doseringsveiledningen

Når du kjøper vaskemiddel er det en god ide å følge doseringsveiledning på emballasjen. Veiledningen tar utgangspunkt i hvor skitne klærne er, hvor mye du skal vaske og hvor hardt vannet er, der du bor.  De to første er det som regel enkelt å vurdere. Har maskinen en kapasitet på 8 kilo, og du fyller den helt, så er det 8 kilo, du skal forholde deg til. Vasker du en halv vask er det 4. Men, hvor hardt er vannet?

Kalsium og magnesium gir hardt vann og forekommer for det meste i områder med kalkrike bergarter. Jo flere mineraler, jo hardere er vannet – og jo mere vaskemiddel skal du bruke. På kartet nedenunder, som kommer fra Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), kan du se hvor hardt vannet er der du bor.

Hvordan måler man hardheten i vannet?

Hardhet måles som regel i dH, tyske hardhetsgrader: Vann med opptil 4.9 °dH er bløtt, 4,9–9,8° dH er middels hardt mens 9,8-21 °dH er hardt.  Er du fortsatt i tvil, finner du ofte informasjon om hardheten på vannet på kommunens hjemmeside. 

På kartet fra Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) kan du se hvor hardt vannet er der du bor.

Kapsler, pulver eller flytende vaskemiddel?

Det er enkelt å bruke vaskekapsler eller vasketabletter, når du vasker klær, problemet er bare at du ikke kan variere mengden av vaskemiddel per vask. Vasker du en halv maskin og bruker en hel tablett, kan den enkle løsningen fort bli den dyreste, og også den som belaster miljøet mest.

Når du bruker vaskepulver eller flytende vaskemiddel, kan du bruke et desilitermål til å dosere med. Det gjør det også mye enklere å tilpasse mengde vaskemiddel, til mengde vask. Er du lei av å måle opp selv, fins det også vaskemaskiner med autodosering, som tilpasser mengden av vaskemiddel, til mengde vask.

4 gode grunner til å dosere riktig

1. Du skåner miljøet

Vaskemiddelet skylles ut med vannet, når vasken er ferdig. Bruker du for mye vaskemiddel, ender restene i miljøet, hvor de kan gjøre stor skade. Du skåner altså miljøet, hvis du unngår å overdosere.

2. Du skåner huden din

Når du overdoserer setter vaskemiddelet seg fast i klærne, og kan være med til å irritere huden. Bruker du for mye vaskemiddel kan det i ekstreme tilfeller føre til allergiske reaksjoner, som sopp eller eksem. 

3. Du unngår flekker og rester av vaskemiddel på klærne

For lite vaskemiddel betyr, at flekkene ikke fjernes helt fra klærne. Omvendt betyr for mye vaskemiddel, at du faktisk kan få nye flekker.  Doserer du riktig, men får fortsatt flekker, kan du lese mer her, om hvordan du unngår å få hvite flekker på klærne.

4. Du sparer penger

Mindre forbruk = penger spart. Du tenker sikkert ikke over det til daglig, men i løpet av et år, har du faktisk vasket klær riktig mange ganger. Du trenger ikke reduserer forbruket noe særlig, før du har spart en pakke eller to om året. 

Er du sikker på at du vasker klærne riktig?

Hjelp og svar
Sparetips

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk