Står grillen i boden og venter på å bli brukt? Og gjorde du den egentlig ren, før du satte den inn der? Det kan virke som en uoverkommelig oppgave å rengjøre grillen, men heldigvis har vi samlet de beste tipsene for å få den skinnende ren igjen.
Ha utstyret klart:
- Engangshansker og grillhansker
- Grillbørste i stål, messing, eller i et mykere materiale
- Balje, varmt vann og oppvasktablett
- Våt klut til å tørke over
- Tørr klut til polering
- Bruksanvisningen til grillen (Følg alltid anvisningen)
1. Forebygging - Rengjør risten før og etter bruk
Det absolutt beste du kan gjøre for grillen, er å gi den en omgang med grillbørsten etter bruk. Hvilken type grillbørste, du skal bruke avhenger av materialet grillristen din er laget av. Er den f.eks. laget av støpejern, eller har en emaljert overflate, er det viktig at du bruker en messingbørste, så du ikke børster emaljen av risten. Er du i tvil om materialet, anbefaler vi at du sjekker bruksanvisningen.
Den mest effektive måten å holde grillen ren på er å rengjøre risten mens den fortsatt er varm. Så snart du er ferdig med å grille, børster du risten grundig. Fordelen med å gjøre dette mens risten er varm, er at det er mye lettere å fjerne matrester. Det er også en god idé å brenne grillristen ved høy temperatur med jevne mellomrom, da dette dreper eventuelle bakterier.
2. Oppvasktabletter mot fastgrodd smuss
Er risten fortsatt skitten, kan du legge den i en balje med en oppvasktablett midt på. Hell deretter kokende vann over oppvasktabletten til den er helt oppløst og risten er dekket av vann. La risten stå i 3-4 timer slik at smusset begynner å løsne. Skrubb deretter risten grundig med en hard grillbørste - smusset skal nå være lett å fjerne. Husk å skylle risten grundig med vann og å la den tørke godt, før du bruker den igjen.
Har du en støpejernsrist, skal du være ekstra forsiktig med den, les mer om det nedenfor.
3. Særlig rengjøring av støpejernsgriller
Støpejern er et porøst materiale, og derfor må du være ekstra forsiktig med det. Ved rengjøring av støpejernsrister er det viktig å unngå såpe og andre fettløsende midler, da dette kan øke risikoen for rust. Vi anbefaler derfor at du kun bruker varmt vann og en oppvaskbørste.
Etter rengjøring er det lurt å smøre et tynt lag med olje på. Rapsolje er ideelt, da den har et høyt antenningspunkt. Når risten er godt innsmurt i olje, legger du den på en tent grill i 10-15 minutter. Etterpå tørker du av overflødig olje, og risten er klar til bruk.
4. Fjern rust med hvit eddik
Har rusten fått tak i grillristen, kan det være en utfordring å fjerne den. En effektiv måte å gjøre dette på, er å legge grillristen i bløt i hvit eddik (6%) i ca. en time. Eddiken bidrar til å løse opp rusten. Etter bløtleggingen skrubber du risten med en hard grillbørste. Hvis rusten fortsatt ikke har løsnet, kan det være nødvendig å la risten ligge i eddiken i noen timer til.
5. Plenen kan gjøre underverker
Du er kanskje ikke klar over det, men du trenger ikke nødvendigvis såpe eller andre sterke rengjøringsmidler for å rengjøre grillen. Det er bare å la grillristen ligge i det lange sommergresset over natten. Syren fra gresstråene og fuktigheten fra dugg vil sammen rengjøre grillristen, så alt du trenger å gjøre neste morgen er å skrubbe den litt.
6. Følg disse grillrådene, når du griller
Det kan være en god ide å lage seg noen gode vaner, når du griller. Her gir vi deg 3 gode vaner, som er verdt å følge:
1. Bruk mindre marinade: Tørker du av overskuddsmarinaden, slipper du nemlig at kjøttet brenner seg fast på grillristen. Det er spesielt sukker- og honning-baserte marinader, som setter seg hardt fast på.
2. Bruk olje, både før og etter: Uansett hvilken type rist du har, men spesielt hvis den er laget med støpejern, så er det en god ide å smøre den inn med et tynt lag olje innen bruk. Det er viktig at du ikke bruker olivenolje. Extra virgin typen, som ofte selges i butikken, tåler ikke like høy varme som f.eks. raps-, mais- eller solsikkeolje, og det kan også gi en harsk smak på maten.
Når risten er smurt godt inn med f.eks. rapsolje, legger du den på en tent grill i 10-15 minutter. Deretter tørker du av den resterende oljen. Smører du risten med olje, før du går i gang med å grille, slipper kjøttet lettere og brenner seg ikke så lett fast.
3. Husk å rengjøre bunnen av grillen: Sjekker du om det ligger matrester i bunnen av grillen, er du også sikker på at du er tryggere neste gang du griller. Med tiden kan det nemlig samle seg fastbrente matrester og fett i bunnen, eller i fettoppsamleren på gassgrillen.
Avhengig av hvor ofte du griller, og hva du griller, bør du kontrollere og rengjøre både lokk, bunn, og fettoppsamler. Slik unngår du også at det skulle oppstå en evt. fettbrann.
Er du på utkikk etter en ny grill?
Er din nåværende grill i ferd med å gi opp? Fortvil ikke! Gå på oppdagelsesferd i vårt store utvalg av griller - vi har alt fra gass- og kullgriller til elektriske modeller. Uansett hva du foretrekker, har vi noe som passer for deg!